Zonnepanelenverkoop flink gedaald terwijl investering nog steeds rendabel is

10 okt , 5:04 Nieuws
image 8 66c472e20f514
De verkoop van zonnepaneelsystemen gaat dit jaar flink onderuit. Huishoudens zijn huiverig om er nog in te investeren vanwege het verdwijnen van de salderingsregeling en de komst van terugleverkosten. Maar zonnepanelen zijn nog steeds rendabel, blijkt uit berekeningen.
De vraag naar zonnepanelen daalt sinds vorig najaar, ziet brancheorganisatie Techniek Nederland. In 2023 vonden nog 600.000 installaties plaats. In de eerste acht maanden van dit jaar waren dat er 225.000.
"De verwachting is dat het totaal dit jaar uitkomt op zo'n 300.000 zonnestroominstallaties", zegt Dick​​​​ Reijman van Techniek Nederland tegen NU.nl. Dat is een halvering ten opzichte van vorig jaar.
"Er bestaat veel onzekerheid bij huishoudens of investeren in zonnepanelen nog wel rendabel is", vertelt Valeska Hovener van Vereniging Eigen Huis. "Die onzekerheid is ontstaan doordat de salderingsregeling in 2027 in één keer wordt afgeschaft zonder dat er stimuleringsmaatregelen voor in de plaats komen."
Daarnaast is er veel gedoe over de terugleverkosten die alle energieleveranciers rekenen. "Consumenten ervaren die terugleverkosten als een boete omdat ze zonnepanelen hebben aangeschaft", zegt Hovener. "Wij willen dat de terugleverkosten worden geschrapt als de salderingsregeling wordt afgeschaft. In het wetsvoorstel lijkt dat nu niet te gebeuren."
Huizenbezitters investeren niet zomaar in verduurzaming van hun woning, ziet de belangenclub voor woningeigenaren. Vaak wordt verduurzaamd met geleend geld. In dat geval willen woningbezitters de zekerheid dat hun investering zichzelf terugverdient en dat de kosten niet hoger zijn dan de baten. Doordat de markt zo snel verandert, zijn die berekeningen erg lastig te maken.
De terugverdientijd van zonnepanelen gaat omhoog door de afschaffing van de salderingsregeling en de komst van terugleverkosten, bevestigt Floor de Jong van Klimaatstichting HIER. "Maar zonnepanelen blijven zich ruim binnen de levensduur (minstens 25 jaar) terugverdienen. Ook als straks de lucratieve tijd van salderen voorbij is."
Om een eerlijke inschatting te maken over de terugverdientijd van zonnepanelen, heeft HIER de Zonnepanelenchecker ontwikkeld. Dit hulpje berekent de terugverdientijd op basis van je stroomverbruik, het aantal panelen en de kosten van je zonnepaneelsysteem. De tool houdt ook rekening met het verdwijnen van de salderingsregeling en de terugleverkosten die je betaalt aan je energieleverancier.
Tim schrijft over de impact van technologie op de maatschappij en is gespecialiseerd in telecom, media, energie en privacy. Lees hier meer verhalen van Tim.
Een deel van de huiseigenaren met zonnepanelen vraagt zich af of investeren in thuisaccu's nu een goed idee is. Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat je een thuisaccu niet terugverdient als je die alleen gebruikt voor het opslaan en gebruiken van je eigen zonnestroom.
Thuisbatterijen zijn daarnaast geen volledig alternatief voor de salderingsregeling. Ze zijn bijvoorbeeld veel te klein om het stroomoverschot van de zomer te bewaren voor de winter.
Maar er zijn ook thuisbatterijen waarmee je stroom kunt verhandelen. Dat zijn zogenoemde handelsbatterijen. Daarmee valt nu geld te verdienen op de zogenoemde onbalansmarkt. Daarom verschijnen er steeds meer batterijsystemen die kunnen handelen op deze energiemarkt.
Bij een stroomoverschot krijg je geld om elektriciteit te verbruiken en op momenten met een stroomtekort krijg je geld als je elektriciteit kunt terugleveren. Handelsbatterijen spelen daarop in. Maar hoelang daar geld mee verdiend kan worden weet niemand.
"De energiemarkt is volop in ontwikkeling en erg wisselvallig", waarschuwt energie-expert Deborah Klaassen van Milieu Centraal. "In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst."