In de gemeente Bernheze is er een opmerkelijke opkomst van vrouwen die de rol van hoofdverdieners op zich nemen, zo blijkt uit recente gegevens van het CBS. Het percentage vrouwen dat als hoofdkostwinner fungeert, ligt lager dan in vergelijkbare gemeenten, maar de trend is stijgend. In 2014 verdiende slechts 7 procent van de vrouwen in Bernheze meer dan hun partners, een percentage dat in 2023 steeg tot 9 procent. Dit is het laagste percentage onder gemeenten met een soortgelijke inkomensverdeling als Bernheze.
Opmerkelijk is ook de inkomensgroei van vrouwen in Bernheze. Tussen 2014 en 2023 is het inkomen van vrouwen met maar liefst 48 procent gestegen, van 16.000 euro per jaar naar 24.000 euro per jaar. Deze groei overtreft die van mannen in dezelfde periode, waarbij het inkomen steeg van 33.000 euro per jaar naar 42.000 euro per jaar.
De toename van het percentage vrouwen met het hoogste inkomen in een relatie bleef echter achter bij de gemiddelde jaarlijkse groei van vrouwen die als hoofdkostwinner fungeren. Niet meegenomen in deze vergelijking zijn hoofdkostwinners zonder partner.
Het aantal werkende vrouwen in Bernheze is gestaag gegroeid, met ongeveer 1 procent per jaar. In 2023 lag dit percentage iets hoger dan in vergelijkbare gemeenten. Het aantal vrouwen dat de primaire broodwinner is, is ook toegenomen, hoewel nog steeds lager dan in vergelijkbare gemeenten.
Binnen Nederland behaalt ons land een bronzen medaille op het gebied van gendergelijkheid in Europa, na alleen Zweden en Denemarken. Nederland scoort boven het Europees gemiddelde op verschillende domeinen zoals gezondheid, geld, werk, macht, kennis en tijd. Met een score van 93,4 voor gezondheid scoort Nederland het hoogst, terwijl op het gebied van kennis met 70,3 de laagste score wordt behaald. Deze prestaties benadrukken de voortdurende inspanningen naar gendergelijkheid en gelijke kansen tussen mannen en vrouwen.