De Zephyrus G16 is onderdeel van het Republic of Gamers-merk van ASUS, maar is desondanks niet bedoeld als gamelaptop. De fabrikant wil zich in plaats daarvan richten op de "serieuzere" gebruiker.
Dit is een ingekorte versie van een review die op Tweakers is verschenen.
Hoewel de Zephyrus-lijn aan het begin nog gericht was op gamers, probeert ASUS deze producten de laatste jaren steeds meer om te vormen tot “serieuzere” laptops. Het nieuwe topmodel, de G16, is uitgerust met een krachtige Zen5-processor en vooral bedoeld voor zakelijke gebruikers die productiviteit belangrijk vinden.
Dat uitgangspunt wordt bevestigd als je kijkt naar de vele aansluitingen. Zo is er een USB4-poort die gegevens kan overdragen met 40 gigabit per seconde, sneller dan normale USB-aansluitingen. De drie overige USB-aansluitingen hebben een overdrachtssnelheid van 10 Gbit/s.
Daarnaast is er een HDMI 2.1-poort die de volledige bandbreedte van 48 Gbit/s ondersteunt, wat betekent dat je laptop een beeldsignaal met een resolutie van 4K en een verversingssnelheid van 120 beelden per seconde kan overbrengen naar een verbonden scherm. Verder is er een SD-kaartlezer aanwezig die ondersteuning biedt voor SD Express 7.0-kaarten. Die hebben een theoretische overdrachtssnelheid van 985 MB/s en een maximale opslagcapaciteit van 128 terabyte.
De laptop heeft verder een mooie, stevige behuizing. Aan de achterkant zit een diagonale ledbalk die in verschillende patronen wit kan knipperen. Onder het toetsenbord is een groot oppervlak gereserveerd voor de touchpad, die door zijn formaat prettig werkt. De laptop bevat vier speakers die een indrukwekkende hoeveelheid geluid produceren voor een laptop.
De Zephyrus G16 is een van de weinige laptops met een processor uit de nieuwe Zen 5-serie van AMD. Onze metingen tonen aan dat deze chip vaak sneller is dan oudere AMD-processors, maar laptops met een chip van concurrent Intel zijn nog altijd het snelst. Intels processors eisen echter veel meer vermogen, wat in de dunne behuizing van de G16 tot oververhitting kan leiden. De Zephyrus is ook uitgerust met een videokaart, maar deze presteert minder goed dan die van de meeste gamelaptops. Hoewel je prima op de G16 kunt gamen, zijn er goedkopere laptops die op dit gebied beter presteren.
Er zijn twee versies van de laptop beschikbaar: een met 16 gigabyte werkgeheugen en een met 32 GB. Eerstgenoemde is voor een zakelijke productiviteitslaptop karig, want als je veel multitaskt, wordt de laptop snel traag. Bovendien kun je het werkgeheugen, in tegenstelling tot de opslagcapaciteit, later niet uitbreiden.
Gek genoeg is alleen de 16GB-variant voorzien van een oledscherm met een resolutie van 2560x1600 pixels en een verversingssnelheid van 240 hertz. De laptop met meer werkgeheugen heeft een IPS-paneel met dezelfde specificaties. IPS biedt doorgaans helderder beeld en betere kijkhoeken, terwijl oled onovertroffen contrastwaarden biedt. Bij het meeste beeldmateriaal kan het door ons geteste oledscherm maar een zeer beperkte helderheid behalen. De meeste vergelijkbare laptops die we eerder hebben getest, scoren beter op dit gebied.
De accu gaat bij licht gebruik ongeveer zeven uur mee, maar bij zwaardere taken is dat nog maar de helft. Gezien de veeleisende hardware is dat redelijk, maar dit is niet te vergelijken met de recentste Apple MacBook Pro-modellen, die het bij lichte belasting minstens zestien uur volhouden.
De Zephyrus G16 is een mooie en stevige laptop waarmee je prima op een zakelijke vergadering kunt verschijnen. Er zijn voldoende aansluitingen aanwezig en het apparaat is dun, maar dat laatste zorgt er wel voor dat de hardware niet al te krachtig kan zijn. Als je vooral wilt gamen, zijn er goedkopere laptops die sneller zijn.
De laptop is behoorlijk aan de prijs. De goedkoopste uitvoering kost op het moment van schrijven 2250 euro en daarvoor krijg je maar een karige 16 GB aan werkgeheugen, die je niet kunt uitbreiden. Er is ook een optie met 32 GB werkgeheugen voor ongeveer 2500 euro, maar dat model heeft een IPS-scherm in plaats van een oledpaneel.
De accuduur is voor de aanwezige hardware prima, maar stelt in vergelijking met de MacBook Pro weinig voor. In tegenstelling tot Apple-laptops is het wel mogelijk om de opslagcapaciteit uit te breiden. De Zephyrus G16 is kortom een laptop waarmee je voor de dag kunt komen, maar je moet je afvragen of je de investering in deze specificaties waard vindt.
Meer weten over de ASUS Zephyrus G16, zoals specificaties, gebruikerservaringen en de winkels met de scherpste prijzen? Bekijk dan het overzicht in de Tweakers Pricewatch.
Tweakers is een techsite die jou helpt om de beste keuze te maken. Jaarlijks testen de experts van Tweakers honderden producten om zo tot de beste adviezen te komen. Dit gebeurt compleet onafhankelijk en zonder inmenging van derde partijen.