In het afgelopen jaar werden in Bernheze 125 sociale huurwoningen vrijgegeven, waarvan ongeveer vijftien naar statushouders gingen. Dit vertegenwoordigt 12 procent van alle vrijgekomen sociale huurwoningen in de regio, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau ABF.
De huisvesting van statushouders vormt een complex politiek vraagstuk, waarbij verschillende signalen worden afgegeven. Zo heeft Asielminister Faber gemeenten financieel gesteund voor het huisvesten van statushouders, in afwachting van 'sobere doorstroomlocaties'. Aan de andere kant heeft collega Keijzer van Volkshuisvesting een wetsvoorstel ingediend om voorrang voor statushouders bij de verdeling van sociale huurwoningen te verbieden, wat tot bezorgdheid leidt bij gemeenten en woningcorporaties.
Ondanks de inspanningen van gemeenten en opvangorganisaties, zijn nog steeds aanzienlijke aantallen statushouders gehuisvest in asielzoekerscentra, wat het hele systeem vertraagt. Bernheze is een van de vele gemeenten die achterblijven bij het huisvesten van het aantal geplande statushouders. In de eerste helft van dit jaar moet de gemeente 48 statushouders onderdak bieden, terwijl in de eerste twee maanden van het jaar slechts vijf statushouders daadwerkelijk zijn gehuisvest.
Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten zijn er vijftien gemeenten die in huishoudenssamenstelling en welvaartsniveau het meest op Bernheze lijken, waaronder Voorst, Oirschot, en Bergeijk. Op basis van CBS-cijfers is gekeken hoe Bernheze zich verhoudt tot deze vergelijkbare gemeenten.