In Bernheze is de druk op de huisartsenzorg alarmerend hoog. Uit recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer is gebleken dat patiënten in Bernheze gemiddeld 5,7 keer per jaar een bezoek brengen aan de huisarts. Dit aantal ligt aanzienlijk hoger dan in de meeste vergelijkbare gemeenten, waar het aantal huisartsbezoeken per jaar significant lager ligt.
Het huisartsentekort wordt verder verergerd doordat een aanzienlijk aantal huisartsenpraktijken in de regio, waaronder in Bernheze, momenteel een gedeeltelijke of zelfs een complete patiëntenstop hebben ingesteld. Hoewel specifieke cijfers voor Bernheze niet beschikbaar zijn, blijkt uit gegevens van de regio Noordoost-Brabant dat 55 tot 65 procent van de huisartspraktijken nieuwe patiënten weigert aan te nemen. Deze situatie leidt tot aanzienlijke uitdagingen voor de toegankelijkheid en kwaliteit van de huisartsenzorg in de regio.
De problemen in Bernheze weerspiegelen een groter nationaal probleem. De Algemene Rekenkamer heeft het huisartsentekort in Nederland als 'nijpend' bestempeld, met bijna 200.000 mensen die geen huisarts kunnen vinden. Bovendien zoeken ruim 700.000 Nederlanders een nieuwe huisarts vanwege ontevredenheid of verhuizing.
De verwachting is dat het personeelstekort in de huisartsensector verder zal toenemen, van 3 procent vorig jaar tot naar schatting 16 procent in 2034. Dit vooruitzicht benadrukt de urgentie van het aanpakken van de groeiende kloof tussen de vraag naar en het aanbod van huisartsenzorg in Nederland.
De Algemene Rekenkamer benadrukt ook het belang van snelle respons in noodgevallen. Hoewel in Bernheze de gemiddelde aanrijtijd voor een huisarts bij een patiënt slechts drie minuten bedraagt, zijn er postcodegebieden waar deze wachttijd op kan lopen tot zeven minuten. Dit onderstreept de geografische en infrastructurele uitdagingen waarmee huisartsen te maken hebben.
De situatie van het huisartsentekort en de patiëntenstops in Bernheze en Nederland vereist dringend beleidsmaatregelen en structurele oplossingen om de toegankelijkheid en kwaliteit van de huisartsenzorg te waarborgen voor alle inwoners.