Recente cijfers van het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO onthullen een verontrustende realiteit in Bernheze: maar liefst één op de drie woningen heeft een ondermaatse isolatie. Deze bevindingen benadrukken de dringende behoefte aan verbeterde energie-efficiëntie in de regio.
Vooral eengezinswoningen lijken gevoelig te zijn voor slechte isolatie, aangezien één op de drie gevallen hiermee te maken heeft. In vergelijking hiermee is één op de vier appartementen in Bernheze slecht geïsoleerd.
Positief is dat één op de vijf woningen in Bernheze wel goed geïsoleerd is, terwijl de rest redelijk scoort op het isolatievlak. Deze bevindingen wijzen op een mix van isolatiestandaarden in de gemeente.
Uit de verstrekte subsidies blijkt dat gevelisolatie onder woningeigenaren niet vaak een prioriteit is. In het afgelopen jaar hebben particulieren en verenigingen van eigenaren in Bernheze slechts 9710 vierkante meter gevel geïsoleerd gekregen, wat overeenkomt met ongeveer 108 geïsoleerde gevels. De RVO heeft hiervoor 61.477 euro aan subsidie uitgekeerd.
Het lijkt erop dat gevelisolatie minder populair is dan andere isolatiemaatregelen, zoals het vervangen van ramen of vloer- en dakisolatie. Dit komt mogelijk door de benodigde omgevingsvergunning en de kosten die hiermee gepaard gaan. Desondanks biedt gevelisolatie aanzienlijke voordelen, waaronder een aanzienlijke besparing op energiekosten en een verminderd gasverbruik.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest op Bernheze lijken. Door de vergelijking van de isolatiecijfers van Bernheze met deze gemeenten wordt duidelijk hoe de regio presteert in termen van isolatiestandaarden.
Al met al benadrukken de gegevens de noodzaak van verbeterde isolatiepraktijken in Bernheze en benadrukken ze hoe woningeigenaren voor keuzes en uitdagingen worden gesteld die een directe invloed hebben op het energieverbruik en de milieubelasting in de regio.