Deurwaarders steeds vaker doelwit van agressie en bedreiging

10 okt , 8:47 Nieuws
image 6 66c472e20ec18
Acht op de tien gerechtsdeurwaarders hebben in het afgelopen jaar te maken gehad met agressie, intimidatie of bedreiging. In de meeste gevallen ging het om verbale agressie.
Dat blijkt uit een rondgang van branchevereniging KBvG langs 40 procent van de ongeveer zeshonderd gerechtsdeurwaarders in ons land. Ongeveer de helft kreeg te maken met intimidatie of bedreiging, een kwart met fysieke agressie. Verbale agressie komt het vaakst voor. Twee op de tien zeggen dat ze dit zelfs elke maand meemaken.
"Gerechtsdeurwaarders hebben bij het uitvoeren van hun ambt veel direct contact met mensen", legt KBvG-voorzitter Chris Bakhuis-van Kesteren uit. "Ze komen vaak onaangekondigd bij mensen aan de deur, waarbij ze hen confronteren met schulden of een opgelegde straf. Daarbij kunnen de emoties hoog oplopen."
Ook kantoorpersoneel heeft het regelmatig zwaar te verduren, door agressie via de telefoon. Ook merken ze vaker dat mensen dreigen met zelfdoding.
De negatieve ervaringen gaan de deurwaarders niet in de koude kleren zitten. Daarom denkt een op de vijf weleens aan stoppen. Ook het werkplezier lijdt eronder.
Slechts twee op de tien deurwaarders doen aangifte. De belangrijkste reden om niet naar de politie te gaan, is dat een incident niet ernstig genoeg zou zijn. Andere redenen zijn onder meer dat de politie te hoge eisen stelt aan een aangifte of dat er geen bewijs van het incident is.
Ook denken deurwaarders dat het geen zin heeft om aangifte te doen. Ruim de helft van degenen die aangifte hebben gedaan, is ontevreden over hoe de politie de zaak heeft afgehandeld.